Sisterhood of Young Animation Auteurs
17 - 23 aug 2024
Meniu blog

10 cineaste selectate pentru participarea la Sisterhood of Young Animation Auteurs

 

Sisterhood of Young Animation Auteurs (SYAA), primul și cel mai amplu program de studiu din România dedicat creatoarelor din industria filmelor de animație, și-a desemnat finalistele. În urma etapei de analiză a aplicațiilor, 10 dintre cele 20 de cineaste din România și Republica Moldova înscrise la a doua ediție a programului au fost selectate pentru participarea la workshop-ul organizat în perioada 29 August - 4 septembrie, la București. 

Alături de organizatorii proiectului, producătoarea poloneză Katarzyna Gromadzka și scenarista Raluca Mănescu, leaderii celei de-a doua ediții SYAA, au  analizat și notat cele 20 de aplicații, urmărind respectarea criteriilor de eligibilitate. Decizia a fost influențată de calitatea proiectului de film, originalitatea scenariului și coerența cu tehnica de animație, experiență prealabilă relevantă, cunoștințe de bază despre producția de film și motivația aplicantelor, compatibilitatea acestora cu programul gândit de organizatori și cu echipa formată din celelalte participante și din traineri.  

Cele 10 artiste și cele 10 proiecte aferente selectate pentru participarea la workshop sunt:

  • Adela Holdon, Work in Progress

  • Cristina Pîrvu, Working Title

  • Daria Căpățână, Learning with Zuppy and Zupzup

  • Izabela Pitica, Error

  • Alexandra Jucan, Threads

  • Ștefania Bodescu, După Deal (Beyond the hill)

  • Teodora Mihăilă, Open. Closed

  • Maria Brudască, A horse in a SwanSea

  • Melissa Antonescu, The street

  • Flavia Sofia Matei, A little light

Crearea unei comunități de femei care să funcționeze ca o rețea de suport împotriva discriminării din industrie se numără printre principalele obiective ale programului.  Timp de 7 zile, mentorii și speakerii invitați din toată Europa pentru a le oferi participantelor secrete din culisele acestui domeniu își vor împărtăși propriile experiențe și vor pune la dispoziția celor 10 artiste o serie de instrumentele necesare pentru a-și îndeplini obiectivele profesionale. 

Programul va consta într-o serie de prelegeri, prezentări, ateliere practice, întâlniri 1:1, proiecții și evenimente de networking, în cadrul cărora participantele își vor putea dezvolta proiectele de scurtmetraj animat. De asemenea, ele vor învăța cum să-și elaboreze portofoliile artistice, ce instrumente să folosească în dezvoltarea unei idei, care sunt pârghiile pentru dezvoltarea unei cariere artistice independente și cum poate arăta procesul de înființare a unui studio de animație.

Workshop-urile și prezentările vor fi susținute de Katarzyna Gromadzka (producător, Polonia), Raluca Mănescu (scenaristă, România), Kamila Dohnalova ( producător, Cehia), Oksana Kurmaz (animatoare, regizoare, Ucraina), Zsuzsanna Kreif (regizoare, Ungaria) alături de alți mentori în curs de confirmare.
 

Sisterhood of Young Animation Auteurs este un proiect inițiat de Asociația Animest și co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național și Eurimages, ca parte a programului de promovare a egalității de gen al Comisiei Europene.


 


 


Spune-ti opinia

Nota: Codul HTML este citit ca si text!