Sisterhood of Young Animation Auteurs
17 - 23 aug 2024

SYAA 23

Sisterhood of Young Animation Auteurs - SYAA a luat naștere în urma constatării unui dezechilibru de gen în industria filmului de animație din România și își propune să ofere soluții, sprijin și promovare animatoarelor locale.

In cadrul celei de a treia ediții din 2023, ce a avut loc la București, între 18 și 25 August, 11 tinere cineaste au parcurs împreună o serie de prelegeri, prezentări, ateliere practice, întâlniri 1:1, proiecții și evenimente de networking, în cadrul cărora și-au dezvoltat proiectele de scurtmetraj animat. Workshop-urile și prezentările au fost susținute de Katarzyna Gromadzka (producător, Polonia), Raluca Mănescu (scenaristă, România), Waltraud Grausgruber (directoarea festivalului Tricky Women, Austria), Matea Milic (festival producer al Animafest Zagreb, Croația), Daria Kashcheeva (animatoare/ regizoare, Cehia), Moe Honan (producătoare și voice director, Irlanda), Theodor Pârvu (Avocat) și Damian Groves (regizor, UK/RO).

Scopul principal al SYAA este de a crește numărul autoarelor de film de animație, oferind femeilor active în domeniul cinematografic sprijin în dezvoltarea proiectelor de scurtmetraj animat, precum și un program de studiu complex, menit să le încurajeze să își dezvolte cunoștințele de producție, distribuție, storytelling și regie de film de animație.

Programul vizează artistele din România și Republica Moldova, Slovenia, Slovacia, Croația și Ucraina și este gratuit.

 

Mentori

Lider de grup

Katarzyna și-a început cariera ca director de producție și scenografie pentru reclame și videoclipuri, iar în paralel a lucrat la festivaluri de film. În 2010 a devenit coordonatoare de evenimente și asistent de producție la studioul Se-ma-for. Din 2012 până în 2015 a fost director de producție și line producer la Se-ma-for. Cofondatoare Momakin și co-organizator Animarkt Stopmotion Forum, în prezent este producător executiv și coordonează artiști stop-motion, colaborând cu producători din toată lumea. Este membră a Asociației Realizatorilor de Film din Polonia (SFP) și a Asociației Producătorilor de Animație din Polonia (SPPA).

Lider de grup

Raluca Mănescu a absolvit Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică din România, secția scenaristică și critică de film. A scris și produs mai multe scurtmetraje care au fost premiate la festivaluri internaționale de film precum Cottbus IFF,  Sarajevo IFF, Thessaloniki IFF, Namur IFF. Lungmetrajul ei de debut ca scenaristă, Lumea e a mea, regia Nicoale Constantin Tănase, a primit mențiunea specială a juriului la Karlovy Vary IFF în 2015 și premiul de debut la TIFF, România, 2015.  În prezent, Raluca lucrează ca scenarist și story designer în proiecte naționale și internaționale, pentru film de ficțiune, documentar, dar și serial. 

Matea MILIĆ lucrează din 2012 pentru compania de producție Hulahop, unde a colaborat la producția și distribuția de documentare și proiecte de lungmetraj, precum și la distribuția de filme de animație. Din 2015 este producătoare la Festivalul de Film de Animație - Animafest Zagreb și este responsabilă pentru strângerea de fonduri, managementul echipei și colaborarea cu partenerii (festivaluri de film, centre naționale de film, inițiative profesionale internaționale, programe de formare, studiouri, școli de artă). A participat la activitatea juriilor și a comitetelor de selecție ale festivalurilor din țară și din străinătate și coordonează AFN - Animation Festival Network, rețea de festivaluri de animație din regiunea ECE.


 

Daria Kashcheeva este o regizoare de film independentă stabilită la Praga, proaspăt absolventă a FAMU. Filmele ei studențești au fost prezentate la numeroase festivaluri internaționale. Originalul To Accept al lui Daria a câștigat competiția de film Nespresso Talents 2017 la Cannes. Animația ei de licență Daughter, o animație cu păpuși, a avut premiera la Festivalul de film de animație de la Annecy și a obținut premiul Cristal pentru cel mai bun film studențesc. Daughter a câștigat Premiul Academiei Studenților la categoria Animație (Școli Internaționale de Film) și a fost nominalizat la cea de-a 92-a ediție a Premiului Oscar al Academiei. În filmul său de masterat Electra, ea experimentează o combinație de tehnici de acțiune live și de animație. Lucrând cu actori și marionete de dimensiuni umane, explorând un subiect de violență domestică, sexualitate și percepția corpului, Daria își propune să extindă limitele genului filmului de animație.

Waltraud Grausgruber este directoare de festival și co-fondatoare al Festivalului Tricky Women/Tricky Realities din Viena, Austria. TRICKY WOMEN/TRICKY REALITIES se concentrează pe filme de animație realizate de femei și/sau de artiști genderqueer și, prin urmare, ocupă o poziție unică în peisajul internațional al festivalurilor din 2001. Waltraud Grausgruber a studiat teatru, film și studii media la Universitatea din Viena și turism la Universitatea de Economie din Viena. Și-a scris teza de masterat despre cinematografia africană, a făcut cercetări în Franța, Senegal și Burkina Faso, a conceptualizat festivaluri de film și a curatoriat programe internaționale de film. În 2010, a primit Premiul pentru artiști remarcabili din partea Ministerului Federal Austriac pentru Educație, Artă și Cultură. A publicat cărți despre artă și film, printre altele Tricky Women - Animations Film Kunst von Frauen (Femeile în animație).

Foto credits: Renate Nakowitz

 

Directoarea executivă a Moetion Films, Moe Honan, locuiește în Galway, în vestul Irlandei. Este producătoare independentă și regizoare de voce pentru filme de animație și seriale de televiziune. Ea a dezvoltat, coprodus și a regizat vocea multor seriale internaționale și a cinci lungmetraje, inclusiv debutul Moetion Films din 2015 - succesul global Two by Two Ooops! The Ark has Gone. Moetion Films a primit premiul de Producător al Anului la Cartoon Movie 2016.
Continuarea Two by Two -Overboard! a fost lansată la nivel internațional în 2020/21, ajungând în fruntea box office-ului în Marea Britanie, Spania, Germania și Norvegia. În prezent este în producție cu Niko - Beyond The Northern Lights, al treilea film din franciza de succes internațional - Niko .
Creditele anterioare de pe ecran includ: (2012) Niko 2 - Little Brother, Big Trouble Producător și regizor de voce (2010) Thor - Legends of Valhalla - Producător și regizor de voce; (2009) Simsala Grimm II (serial TV de animație) NDR - Producător și regizor de voce, (2008) Niko and The Way to the Stars ( lungmetraj) - Producător și regizor de voce; ( 2006) Lilly the Witch (serial de animație) BBC - Producător și regizor de voce (2005) The Ugly Duckling & Me - Lungmetraj și serial de animație), printre altele.
Moe este președintele industriei pentru Animation Ireland, asociația comercială a companiilor de producție de animație din Irlanda, și face parte, de asemenea, din consiliul de administrație al Animation In Europe, o organizație umbrelă pentru asociațiile de producători din Europa, care are în prezent 20 de membri din toată Europa de Est și de Vest.

Avocat, partener în cadrul SCPA Pârvu și Asociații

Domeniul principal de specializare al lui Theo este proprietatea intelectuală. Oferă asistență juridică în domeniul drepturilor de autor, producție publicitară sau muzică, cu o practică aprofundată în domeniul cinematografiei, confirmată prin participarea la proiecte premiate și cu bugete de film cu valoare mare.


 

Damian Groves este regizor, scenarist și producător. Interesat de arta storytelling-ului de la o vârstă fragedă, Damian și-a găsit vocea în cinematografie iar pasiunea l-a dus în România, unde împreună cu fratele său, Anton Groves și alți cineaști înființează casa de producție Studioset. Împreună au spus de-a lungul timpului povești prin reclame, videoclipuri muzicale și filme, câștigând o selecție de premii internaționale, inclusiv la Festivalul de Film de la Cannes sau London BFI. Ultimul său film de animație scurt metraj, Opinci, a câștigat marele premiu la Festivalul Internațional de Film Clermont Ferrand, în 2020.

https://grovesbrothers.com