SYAA Participants
The 12 selected participants are:
- Anna Florea
- Agata Tabacu
- Andra Berilă
- Alma Cazacu
- Andrada Iacobeț
- Ana-Maria Gărdescu
- Elena Gabriela Manea
- Felicia Ionescu
- Nini Tuan
- Nicoleta Miron
- Oana Gabriela Vasile
- Ruxandra Albulescu
Sisterhood of Young Animation Auteurs (SYAA), primul și cel mai amplu program de studiu din România dedicat creatoarelor din industria filmelor de animație, și-a desemnat finalistele. În urma etapei de analiză a aplicațiilor, 12 dintre cele 35 de cineaste din România și Republica Moldova înscrise la prima ediție a programului au fost selectate pentru participarea la workshop-ul organizat în perioada 7-12 septembrie, la București.
Alături de organizatorii proiectului, producătoarea poloneză Katarzyna Gromadska, unul dintre group leaderii primei ediții SYAA, a analizat și notat cele 35 de aplicații, urmărind respectarea criteriilor de eligibilitate. Decizia a fost influențată de experiența prealabilă relevantă, nivelul de cunoștințe de bază despre producția de film, motivația aplicantelor, compatibilitatea acestora cu programul gândit de organizatori și cu echipa formată din celelalte participante și din traineri.
Cele 12 artiste selectate pentru participarea la workshop:
- Anna Florea
- Agata Tabacu
- Andra Berilă
- Alma Cazacu
- Andrada Iacobeț
- Ana-Maria Gărdescu
- Elena Gabriela Manea
- Felicia Ionescu
- Nini Tuan
- Nicoleta Miron
- Oana Gabriela Vasile
- Ruxandra Albulescu
Crearea unei comunități de femei care să funcționeze ca o rețea de suport împotriva discriminării din industrie se numără printre principalele obiective ale programului. Timp de 6 zile, mentorii și speakerii invitați din toată Europa pentru a le oferi participantelor secrete din culisele acestui domeniu își vor împărtăși propriile experiențe și vor pune la dispoziția celor 12 artiste o serie de instrumentele necesare pentru a-și îndeplini obiectivele profesionale. Workshop-urile și prezentările vor fi susținute de Katarzyna Gromadzka (producător, Polonia), Bianca Oana (producător, România), Vessela Dantcheva (regizor și producător, Bulgaria), Lana Tankosa Nikolic (producător și coordinator educational, Danemarca), Ivana Sujova (scenarist și director artistic, Slovacia).
Programul va consta într-o serie de prelegeri, prezentări, ateliere practice, proiecții și evenimente de networking, în cadrul cărora participantele vor învăța cum să-și elaboreze portofoliile artistice, ce instrumente să folosească în dezvoltarea unei idei, care sunt pârghiile pentru dezvoltarea unei cariere artistice independente și cum poate arăta procesul de înființare a unui studio de animație. De asemenea, ele vor primi sfaturi privind bugetarea, finanțarea, promovarea și distribuția unui proiect cinematografic de gen, chiar de la artistele care au reușit să atingă succesul în industrie.