Sisterhood of Young Animation Auteurs
19 - 25 aug 2023

Alexandra Jucan - SYAA 2022

Întotdeauna am susținut și m-am ghidat după ideea de a lucra într-un domeniu pe care îl iubești cu adevărat și cumva la baza tuturor deciziilor mele majore ce țin de planul profesional a stat principiul ăsta. Cum desenul a fost mereu prezent în viața mea – asta știam și îmi placea să fac – am încercat să îmi croiesc drumul în așa fel încât să păstrez vie această pasiune oriunde m-aș duce. Mai târziu însă, am descoperit că mă atrag și alte domenii. Psihologia a fost unul dintre ele pentru că eram curioasă și mi se părea fascinant să învăț despre cum gândim și funcționăm noi ca oameni. Mai apoi a apărut interesul pentru regia de film, care m-a făcut să vreau să particip la o tabără de film și să mă înscriu la concursuri; să creez povești.

Cred că într-un fel, lucrurile s-au așezat fix așa cum aveam nevoie pentru că am descoperit animația ca o opțiune fezabilă. Puteam să mă ocup de regia propriului film de animație, unde desenele mele prindeau viață, ba mai mult de atât, puteam să folosesc această putere pentru a aborda subiecte care să transmită privitorilor ceva cu adevărat semnificativ. 

Așa am ajuns să urmez secția de animație din cadrul Liceului de Arte Plastice "Nicolae Tonitza" și mai apoi, aceeași secție la UNATC. Acum continui să îmi caut drumul, cu aceeași dorință de a reuși să îmi împărtășesc poveștile animate, abordând subiecte care să trezească emoții puternice în oameni și care să îi ajute atât să se regăsească pe ei înșiși, cât și să privească cu empatie în afara lor.

www.instagram.com/juky