Sisterhood of Young Animation Auteurs
17 - 23 aug 2024

SYAA 21

Sisterhood of Young Animation Auteurs - SYAA a luat naștere în urma constatării unui dezechilibru de gen în industria filmului de animație din România și își propune să ofere soluții, sprijin și promovare animatoarelor locale.

In cadrul primei ediții din 2021, 12 cineaste s-au reunit la București între 7- 12 Septembrie, pentru a derula primul și cel mai amplu program de studiu din România dedicat creatoarelor din industria filmelor de animație. Pe parcursul celor 6 zile participantele au fost îndrumate de Katarzyna Gromadzka (producător, Polonia), Bianca Oana (producător, România), Vessela Dantcheva (regizor și producător, Bulgaria), Lana Tankosa Nikolic (producător și coordinator educational, Danemarca), Ivana Sujova (scenarist și director artistic, Slovacia). 

Scopul principal al SYAA este de a crește numărul autoarelor de film de animație, oferind femeilor active în domeniul cinematografic sprijin în dezvoltarea proiectelor de scurtmetraj animat, precum și un program de studiu complex, menit să le încurajeze să își dezvolte cunoștințele de producție, distribuție, storytelling și regie de film de animație.

Programul vizează artistele din România și Republica Moldova și este gratuit.

Mentori

Lider de grup

Katarzyna și-a început cariera ca director de producție și scenografie pentru reclame și videoclipuri, iar în paralel a lucrat la festivaluri de film. În 2010 a devenit coordonatoare de evenimente și asistent de producție la studioul Se-ma-for. Din 2012 până în 2015 a fost director de producție și line producer la Se-ma-for. Cofondatoare Momakin și co-organizator Animarkt Stopmotion Market, în prezent este producător executiv și coordonează artiști stop-motion, colaborând cu producători din toată lumea. Este membră a Asociației Realizatorilor de Film din Polonia (SFP) și a Asociației Producătorilor de Animație din Polonia (SPPA).

Lider de grup

Bianca este activă în industra cinematografică din 2009, dezvoltând, producând și promovând filme arthouse multi-premiate. Prin Manekino Film a produs "Touch Me Not", filmul Adinei Pintilie ce a câștigat Ursul de Aur la Berlinale în 2018, a lucrat ca producător- executiv la "Toto și surorile lui" în regia lui Alexander Nanau și a fost una dintre producătoarele filmului "Colectiv", nominalizat la două premi Oscar în 2021. În prezent lucrează la cel mai recent film al Adinei Pintilie, "Death and the Maiden".

După absolvirea studiilor de design grafic în 2002, Špela și-a continuat studiile la Academy of Media Arts din Köln, Germania. Din 2008 lucrează independent, regizând și producând propriile filme, dezvoltând un portofoliu impresionant de animații premiate precum Boles (care a primit peste 50 de premii, distincții și nominalizări), Nighthawk (selectat la Sundance și Clermont Ferrand, printre altele) sau Steakhouse, cel mai recent film al ei, care a avut premiera în 2021 la Festivalul de Film de la Locarno, unde a primit mențiunea specială a Juriului Tânăr.

Producătoare, Regizoare / Compote Collective

Vessela este o regizoare și producătoare de animație. A terminat cursurile Academiei de Artă Rotterdam în 2002 și a profesat în animație în Olanda. Primul ei film profesional a fost ‘Anna Blume’, urmat de ‘Father’, ‘Travelling Country’, colecția de poezii ‘Mark & Verse’, ‘Hierarchy Glitch’ și multe altele. În 2008 a devenit co-fondatoare a Compote Collective, una dintre principalele companii de producție pentru animație din Bulgaria, cu un număr record de 42 de animatori în portofoliu. Vessela este lector de studii în animație la Noua Universitate Bulgară și Academia Națională de Artă din Sofia, Bulgaria, și este adesea invitată în calitate de jurat la festivaluri de film internaționale și alte evenimente din domeniul animației.

Scenaristă, Director artistic și executiv /FestAnča

Ivana este scenaristă pentru TV și filme și directorul executiv și artistic al Festivalului Internațional de Animație Fest Anča. Scrie scenarii și pentru scurtmetraje animate, scenariile ei regizate de Martin Smatana, “Rosso Papavero” și “Kite”, având ambele premiera la Berlinale și fiind prezentate în numeroase alte festivaluri. Ivana organizează și un alt festival, Pilot, cu focus pe seriale. După ce a studiat la Academia de Arte Performative din Bratislava, unde a obținut un master în scenaristică pentru TV și film, a colaborat cu televiziuni pe diferite proiecte, printre care seriale de dramă și comedie.

Producătoare /Late Love Production, Coordonator educațional /The Animation Workshop

Lana este o producătoare consacrată de film de animație și proiecte multimedia imersive, care activează în varii domenii artistice precum: VR, artă digitală, animație, teatru și artă performativă. Este fondatoarea Late Love Production, prin care lucrează cu regizori multi-premiați precum Michelle și Uri Kranot, Paul Bush, Jakob Tekla Jørgensen sau Martina Scarpel. Începând cu 2010, Lana a fost coordonator educațional la The Animation Workshop, VIA University College în Viborg, unde a produs, alături de studenții din anul II, 5-6 proiecte anual. Este co-fondatoarea White Hole Theater și președinta & managerul de evenimente al PLASTIC Collective.

Avocat, partener în cadrul SCPA Pârvu și Asociații

Domeniul principal de specializare al lui Theo este proprietatea intelectuală. Oferă asistență juridică în domeniul drepturilor de autor, producție publicitară sau muzică, cu o practică aprofundată în domeniul cinematografiei, confirmată prin participarea la proiecte premiate și cu bugete de film cu valoare mare.

Producător, sales agent and distribuitor de filme la Radiator Sales & Bekke Films

Ben locuiește și lucrează la Bruxelles, unde a studiat montaj de film la Școala de Arte Rits. Este fondatorul a două companii: compania de producție Bekke Films și Radiator IP Sales cu care reprezintă, distribuie și vinde peste 100 de scurtmetraje și mai multe lungmetraje. Filmele din portofoliul său au fost selectate la mai multe festivaluri internaționale de renume, precum Berlinale, Cannes, Clermont-Ferrand, Sundance, SXSW, Locarno și Veneția. Ben este membru al Academiei Europene de Film.