Sisterhood of Young Animation Auteurs
19 - 25 aug 2023

Patricia Ortiz SYAA 2023

Patricia Ortiz Martínez, născută în Spania, este un artist vizual absolventă de Arte Plastice (2002, Universitatea Politehnică din Valencia, Spania). În timpul studiilor, a beneficiat de mai multe burse, profitând de oportunitatea de a studia la Academia de Artă, Arhitectură și Design din Praga și la Institutul de Artă Modernă, I.S.A., Havana, Cuba.

În 2002 s-a mutat la Praga, unde și-a concentrat cariera pe animație, în special pe animația stop motion, tehnică în care a găsit formula care reunește toate disciplinele artistice care o pasionează.

În timpul șederii sale în Republica Cehă a obținut o cunoaștere profundă a tehnicii, de la pre-producție la post-producție. A avut plăcerea de a face storyboarding, regie, animație, editare și iluminare pentru mai multe proiecte de animație în colaborare cu numeroase studiouri, implicând regizori de prestigiu de diferite naționalități. Un proiect remarcabil la care a participat în această perioadă este lungmetrajul stop motion ''Fimfarum'', 2011. Lucrare pentru care a fost nominalizată la Leul ceh, premiu al Academiei de film din Cehia.

Între 2007 și 2011 a lucrat ca profesoară la Universitatea de Arte, Arhitectură și Design din Praga, "Studioul de grafică de film și televiziune". De asemenea, și-a împărtășit cunoștințele în cadrul a numeroase ateliere de lucru pentru alte facultăți de film și programe de formare în domeniul animației.

În prezent, lucrează ca director artistic, designer de producție, D.O.P. și conduce studioul WoodenMoood, un studio dedicat producției de recuzită pentru păpuși și marionete. 

În prezent, combină cinematografia cu cariera sa artistică de pictoriță și colajistă și continuă să exploreze noi căi de exprimare artistică, scriind și regizându-și propriile scurtmetraje.